Oxidative damage in tissues of juvenile crayfish (Cherax quadricarinatus von Martens, 1868) fed with different levels of proteins and lipid

Tania Zenteno-Savín, Edilmar Cortes-Jacinto, José Pablo Vázquez-Medina, Humberto Villarreal-Colmenares

Resumen


This experiment investigated the effect of dietary protein and lipid levels on superoxide radical production and lipid peroxidation in juvenile redclaw crayfish, Cherax quadricarinatus. Nine practical diets were formulated to contain a combination of three crude protein (CP) (26, 31, and 36%) and three crude lipid (CL) (4, 8, and 12%) levels. Four replicate was fed with a commercial shrimp diet. After the feeding period, superoxide radical (O2 −) production and lipid peroxidation, measured as thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) of muscle, digestive gland and gill were analyzed. In the group fed the control diet, O2 − production and TBARS levels were significantly higher in the digestive gland than in muscles or gills. There was no effect of dietary protein or lipid level on O2 − production in the digestive gland, muscle, and gill. However, dietary protein level significantly affected TBARS levels in crayfish gills (p < 0.05). The results suggest tissue-specific effects of dietary protein and lipid levels on indicators of oxidative stress in redclaw. Results indicate that a diet containing 31% CP and 8% CL provided adequate amounts of protein and lipid to satisfy nutritional requirements for optimal growth, while preventing diet-induced oxidative stress and protecting the integrity of the immune function.

Palabras clave


Cherax quadricarinatus; lipid peroxidation; oxidative stress; superoxide radical production

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ISSN 0188-8897

 HIDROBIOLOGICA. Vol.26 Año 2016, Número 3, septiembre-diciembre de 2016, es una publicación cuatrimestral editada por la Universidad Autónoma Metropolitana, a través de la Unidad    Iztapalapa, División de Ciencias Biológicas y de la Salud, Departamento de Hidrobiología. Prolongación Canal de Miramontes 3855, colonia Ex Hacienda San Juan de Dios, delegación Tlalpan,  C.P. 14387, México, Ciudad de México y Av. San Rafael Atlixco, núm. 186, colonia Vicentina, delegación Iztapalapa, C.P. 09340, México, Ciudad de México, teléfono 5804-6475. Página  electrónica de la revista: http://hidrobiologica.izt.uam.mx y dirección electrónica: rehb@xanum.uam.mx. Editora Responsable María Esther Meave del Castillo. Certificado de Reserva de  Derechos al Uso Exclusivo de Título No. 04-2010-072711181500-203, ISSN para version impresa e ISSN para revista electronica son otorgados por el Instituto Nacional del Derecho de Autor. Responsable de la última actualización  de este número María Esther Meave del Castillo, Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa, Av. San Rafael Atlixco, núm. 186, colonia Vicentina, delegación Iztapalapa, C.P.  09340, México, Ciudad de México. Fecha de última modificación: 2 de marzo de 2017. Tamaño de archivo: 30 MB.Las opiniones expresadas por los autores no necesariamente reflejan la  postura del editor de la publicación.Queda estrictamente prohibida la reproducción total o parcial de los contenidos e imágenes de la publicación sin previa autorización de la Universidad  Autónoma Metropolitana. 

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